"Toen ik hier begon, kon ik nog geen pannenkoek bakken. Mijn eerste exemplaar was een ramp. Het waren allemaal kleine stukjes. Dat kon ik onmogelijk aan de klant serveren. Ik kon toch moeilijk zeggen dat ik zijn pannenkoek al had voorgesneden. (lacht) Ook de eerste wafels in brokjes uit het wafelijzer. Maar het ergste dat mij overkwam, was een grote kan vol pannenkoekenbeslag in onze bakkeuken laten vallen. Ook nadat de smurrie was opgekuist, bleven we plakken en schuiven. Gelukkig heb ik nog - nooit zoals een collega - een ijsje vlak voor de neus van de klant op de grond laten vallen. Dat is pas genant.
Soms zijn de klanten knap
"Met zicht op zee werken, is tof. Ook al werk je hard, je ziet toch wie er passeert. Jammer genoeg komen er niet zo veel knappe jongens voorbij. Maar als er passeren, hebben we ze gezien. En dan geven we ook commentaar. De jongens hebben hier meer geluk. Volgens hen komen er veel mooie meisjes ijsjes kopen, een koffie drinken of een stuk taart smullen. Soms zie je hun ogen net niet uit hun kassen vallen."
"De meeste klanten die aanschuiven voor ijsjes, doen dat rustig. Maar soms is er ook bijna ruzie omdat iemand probeert voor te steken. Dat houden wij in het oog. Iemand die zijn beurt niet wil afwachten, mag van mij toch wat geduld oefenen. De andere klanten staan ook te wachten. Ook mensen die een wafel bestellen kunnen erg ongeduldig zijn. Alles wordt vers gebakken, dat vergt wat tijd. Als de mensen voor de tiende keer komen vragen of we hun wafel niet zijn vergeten en of we ze toch niet laten aanbakken, moet ik op mijn tanden bijten. Gelukkig zijn er ook mensen die zeggen dat ze de tijd hebben, en dat ik me niet moet opjagen."
De job heeft ook nadelen
"Vorige zomer ben ik in een maand twee kilo bijgekomen, terwijl ik de hele tijd in de weer was. Je zou verwachten dat je zou vermageren, maar ik had veel te veel gesnoept. Een volledige coupe ijs eten, mag niet, maar we mogen wel van het ijs proeven. En dat zo vaak we willen. Lachend zeggen we dat we de kwaliteit van het ijs toch in het oog moeten houden. Ook mogen we van de pannenkoeken of wafels snoepen als er zijn mislukt of er per ongeluk te veel is gebakken. En binnen ons handbereik staan ook kleine, vers gebakken koekjes die bij koffie gegeven worden. Zo verleidelijk! Als je zoals ik vorig jaar maar blijft snoepen, kom je bij. Daarom heb ik nu met een andere jobstudent een wedstrijd om ter minst snoepen. We hebben zelfs een controleur aangesteld die, als ze ons betrapt, een straf mag bedenken. Wat die zal zijn, weet ik nog niet. De vorige keer dat we dit deden, was de straf elke keer een rauw ei opdrinken. Dan stop je snel met snoepen."
Ijsverslaafden komen ook
"Op een zonnige dag staan de mensen in lange rijen aan te schuiven. Dan moeten we met twee of drie mensen ijsjes scheppen. Sommige klanten komen drie keer per dag een ijsje kopen, elke dag van hun vakantie. Duitsers eten het liefst praline terwijl de meeste Vlamingen geen voorkeur hebben. Die eten alle smaken even graag.
De recepten om het ijs, de taarten en de koekjes te maken, zijn 'bedrijfsgeheim'. De bakkers maken de bereidingen, daar hebben de jobstudenten niets mee te maken. Ik heb ook nog nooit gevraagd of ik een recept van een lekkere taart mag hebben. Thuis heb ik mijn eigen recepten, en die zijn ook best goed."
Droomjob
"De sfeer is heel tof, we maken ook veel plezier. Soms houden we zelfs slagroomgevechten terwijl we hopen dat de klanten er niet te veel van merken.(lacht) Bijna elke avond gaan we met de collega's iets drinken, en op het einde van het seizoen wordt er een feest gegeven voor alle medewerkers. Vorig jaar was het theme hiphop. Iedereen moest verkleed naar de bbq komen. Echt een toffe manier om een vakantie hard werken af te sluiten. Omdat de sfeer hier zo goed is, hoop ik hier nog lang vakantie- en weekendwerk te kunnen doen. Daarbij komt het ook nog eens goed verdient. Het is een droomjob".